Millenium 1

Nie jesteś zalogowany.

#1 27-03-2004 13:11:35

Hrabia
Gość

Kawa

Moze ktos pomoze w podaniu najlepszego sposobu na przygotowanie dobrej kawy po turecku, gotowanej chyba w tzw. tygielkach. Jaki czas ma sie gotowac, jakie proporcje itp.

#2 28-03-2004 15:41:14

Bułgarka
* * * *
Reputacja :   

Re: Kawa

Nazywa się to "dżezwe", podobno trzeba 7 razy zagotować zdejmuąc za każdym razem z ognia. A proporcje - zależy jak kto jak mocną kawę lubi, no i oczywiście, jaką. Najlepiej spróbować parę razy, aż trafi się w swój gust.

#3 29-03-2004 08:47:42

Eва
Administrator
Od: Warszawa
Reputacja :   

mój sposób na dobrą kawę to: do dżezwe wsypuję kawę, ze dwie łyżeczki cukru waniliowego, zalewam to zimną wodą i zagotowuję, trzeba uważać bo kawa zagotowując się szybko zaczyna kipieć i dlatego trzeba zdjąc ją na chwilkę z ognia aby opadła, potem znów na ogień na kilka minut, przed końcem można dodać cynamon lub kardamon (wszystko to dodaję "na oko" i w granicach zdrowego rozsądku ważne by nie przesadzić bo bedzie gorzka i kwaśna) a mój ostatni wynalazek to dodanie 2-3 ziarenek goździka

"Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności."
Khalil Gibran

#4 14-04-2004 13:31:24

Eва
Administrator
Od: Warszawa
Reputacja :   

no Hrabio, co z tą Twoją kawą?

"Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności."
Khalil Gibran

#5 15-04-2004 22:53:01

niezawodny
* * * * *
Od: Kraków
Reputacja :   

Widziałem Eba jak wedle Twojego sposobu dwóch znajomych Jugoli (to był 1991 rok) przygotowywało taką kawę podczas mojej emigracji w Wiedniu. A kawa wyszła jak siekiera. Do dziś mam to w pamięci

sfinx audaces fortuna invact

#6 16-04-2004 08:51:15

Xanto
Dziadek Forum ;)
Od: Płowdiw
Reputacja :   

Kawa musi być mocna. Ja albo piję porządną kawę, albo w ogóle nie piję smile

Във всеки от нас спи геният. И с всеки изминал ден, все по-дълбоко.
Честността е първата глава от книгата на мъдростта
Не следвай път! Върви, където няма път и остави следа

#7 18-04-2004 11:24:27

Hrabia
Gość

Eba napisał:

no Hrabio, co z tą Twoją kawą?

Zrobilem jak mowilas , ale dodalem tylko cukier trzcinowy..smile  Dzieki za dobry przepis !

#8 10-07-2010 21:36:52

smoczyca
* *
Od: Stolyca
Reputacja :   

Eва napisał/a:

mój sposób na dobrą kawę to: do dżezwe wsypuję kawę, ze dwie łyżeczki cukru waniliowego, zalewam to zimną wodą i zagotowuję, trzeba uważać bo kawa zagotowując się szybko zaczyna kipieć i dlatego trzeba zdjąc ją na chwilkę z ognia aby opadła, potem znów na ogień na kilka minut, przed końcem można dodać cynamon lub kardamon (wszystko to dodaję "na oko" i w granicach zdrowego rozsądku ważne by nie przesadzić bo bedzie gorzka i kwaśna) a mój ostatni wynalazek to dodanie 2-3 ziarenek goździka

Eва Twój sposób znam aczkolwiek nieco go modyfikuję na "srbski naczin" awink  do dżezwy wlewam zimną wodę -lub kiedy nie chce mi się czekać przegotowaną z czajnika - zawsze to te parę minut mniej do wypełnienia  porannego rytuału smile - tak by przykryła naczynie prawie po brzeg. Czekam aż zawrze, wlewam ok 1/3 zawartości  do kubka lub filiżanki i przykrywam ją spodkiem ( w nagrzanym naczyniu jak mnie nauczono lepiej roznosi się aromat;) ). Resztę dosładzam do smaku i gotuję ponownie, kiedy zawrze wsypuję około 2-3 łyżeczek kopiatych kawy na porcję i podgrzewam...kiedy zaczyna się podnosić pilnuję by nie wykipiała i zbieram piankę z brzegów. Robię to 3-4  krotnie. Tuż przed podaniem wlewam odstaną wodę z kubeczka lub filiżanki spowrotem do dżezwy by fusy opadły i najpierw zbierając wierzchnią piankę stopniowo wlewam napar do naczynia smile Jak dla mnie i męża  taka kawa to najlepszy początek dnia:)

Ако влезеш в душата ми, ще се отчаяш,ако сложиш крилете ми, ще се омаяш.
Ако тръгнеш по пътя ми,ще се изгубиш,ако гледаш в сърцето ми, ще се влюбиш.
Ако вкусиш мечтите ми, ще се забравиш,aко търсиш в очите ми, ще се удавиш....

Stopka forum