|
Nie jesteś zalogowany. #1 27-03-2004 13:11:35
KawaMoze ktos pomoze w podaniu najlepszego sposobu na przygotowanie dobrej kawy po turecku, gotowanej chyba w tzw. tygielkach. Jaki czas ma sie gotowac, jakie proporcje itp. #2 28-03-2004 15:41:14Re: KawaNazywa się to "dżezwe", podobno trzeba 7 razy zagotować zdejmuąc za każdym razem z ognia. A proporcje - zależy jak kto jak mocną kawę lubi, no i oczywiście, jaką. Najlepiej spróbować parę razy, aż trafi się w swój gust. Offline #3 29-03-2004 08:47:42Re: Kawamój sposób na dobrą kawę to: do dżezwe wsypuję kawę, ze dwie łyżeczki cukru waniliowego, zalewam to zimną wodą i zagotowuję, trzeba uważać bo kawa zagotowując się szybko zaczyna kipieć i dlatego trzeba zdjąc ją na chwilkę z ognia aby opadła, potem znów na ogień na kilka minut, przed końcem można dodać cynamon lub kardamon (wszystko to dodaję "na oko" i w granicach zdrowego rozsądku ważne by nie przesadzić bo bedzie gorzka i kwaśna) a mój ostatni wynalazek to dodanie 2-3 ziarenek goździka "Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności." Khalil Gibran Offline #5 15-04-2004 22:53:01
Re: KawaWidziałem Eba jak wedle Twojego sposobu dwóch znajomych Jugoli (to był 1991 rok) przygotowywało taką kawę podczas mojej emigracji w Wiedniu. A kawa wyszła jak siekiera. Do dziś mam to w pamięci audaces fortuna invactOffline #6 16-04-2004 08:51:15Re: KawaKawa musi być mocna. Ja albo piję porządną kawę, albo w ogóle nie piję Във всеки от нас спи геният. И с всеки изминал ден, все по-дълбоко. Честността е първата глава от книгата на мъдростта Не следвай път! Върви, където няма път и остави следа Offline #7 18-04-2004 11:24:27
Re: Kawa
Zrobilem jak mowilas , ale dodalem tylko cukier trzcinowy.. #8 10-07-2010 21:36:52Re: Kawa
Eва Twój sposób znam aczkolwiek nieco go modyfikuję na "srbski naczin" Ако влезеш в душата ми, ще се отчаяш,ако сложиш крилете ми, ще се омаяш. Ако тръгнеш по пътя ми,ще се изгубиш,ако гледаш в сърцето ми, ще се влюбиш. Ако вкусиш мечтите ми, ще се забравиш,aко търсиш в очите ми, ще се удавиш.... Offline |