Święta

Moderator: EBa

Lili
* * * *
Posty: 234
Rejestracja: pt, 21 lis 2003, 09:30

Postautor: Lili » pt, 21 lis 2003, 09:44

A co z przepisami na świąteczny stół?

Robert

Postautor: Robert » wt, 25 lis 2003, 17:50

A jakie ciasta przygotowują na świeta Bułgarzy? Co się podaje do picia?

Bu?garka

Postautor: Bu?garka » sob, 6 gru 2003, 15:01

Rejmer napisał:

Pije się m.in uszaf (kompot z suszonych owoców). Sporo o świętach w Bułgarii podesłał "Obserwator" w dziale "Ciekawostki" http://www.bulgaricus.com/cie_main.php?nr=9

uszaf - czyli oszaw/ oszaf
U mnie w domu poza tym zawsze była woda po kapuście kiszonej - "zelewa czorba".

Jeszcze możecie sobie zrobić papryczki suszone (jeśli takimi dysponujecie! bo ja, niestety, nie), nadziewane fasolą i zapiekane, to danie zachodniobułgarskie - na święta.

joanna
* * * * *
Posty: 6720
Rejestracja: pn, 21 cze 2004, 22:51
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: joanna » pt, 16 gru 2005, 20:20

czas juz myslec o swiatecznych potrawach. jakie potrawy beda u was na stole,bulgarskie czy polskie? moze jakies przepisy?
www.pustamiska.pl :prosze: nakarm psiaka
www.psygarnij.pl nie kupuj,przygarnij ! http://www.streetdogrescue.com/
www.pajacyk.pl nakarm dzieciaka

narcin29
* * * * *
Posty: 333
Rejestracja: czw, 10 lis 2005, 00:06

Postautor: narcin29 » ndz, 18 gru 2005, 10:55

chce przygotowac na swieta jakies bulgarskie danie narazie mysle o karpiu z orzechami. Jak ktos moze to niech poda jeszcxze jakies inne przepisy na karpia i na wigilijny stól z góry dzieki.
aa i jeszcze cos bedac w bulgarii jadlem flaki z mlekiem zapomnialem jak sie to nazywa czy ktos muglby podac mi przepis i na to bylo poprostu pyszne
:pl: Widzew ?ód? - Lokomotiw P?owdiw 0:1 :bg:
Narcin29 powraca

tosho
* * * * *
Posty: 1951
Rejestracja: pt, 25 cze 2004, 10:33
Lokalizacja: W-wa

Postautor: tosho » ndz, 18 gru 2005, 11:33

Jest to Szkembe Czorba!
Pozdrawiam :bg:

ZagorkaMan

narcin29
* * * * *
Posty: 333
Rejestracja: czw, 10 lis 2005, 00:06

Postautor: narcin29 » ndz, 18 gru 2005, 12:10

Dzieki a zna ktos moze na to przepis????
:pl: Widzew ?ód? - Lokomotiw P?owdiw 0:1 :bg:
Narcin29 powraca

EBa
* * * * *
Posty: 8114
Rejestracja: pn, 10 lis 2014, 15:08
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: EBa » ndz, 18 gru 2005, 14:00

Joanna odkopała chyba najstarszy watek Bożonarodzeniowy :)
patrzcie jeszcze tu: http://www.bulgaricus.com/forum/viewtopic.php?id=1801
:choinka:
"Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności."
Khalil Gibran

jacky
* * * * *
Posty: 4683
Rejestracja: pn, 15 lis 2004, 15:56
Lokalizacja: D?browa Górnicza, Reden

Postautor: jacky » pn, 19 gru 2005, 13:53

Bułgarka pisze:
Rejmer napisał:

Ze słodzyczy to najbardziej popularna jest bakława, a pije się m.in uszaf (kompot z suszonych owoców). Sporo o świętach w Bułgarii podesłał "Obserwator" w dziale "Ciekawostki" http://www.bulgaricus.com/cie_main.php?nr=9

uszaf - czyli oszaw/ oszaf
U mnie w domu poza tym zawsze była woda po kapuście kiszonej - "zelewa czorba".

Jeszcze możecie sobie zrobić papryczki suszone (jeśli takimi dysponujecie! bo ja, niestety, nie), nadziewane fasolą i zapiekane, to danie zachodniobułgarskie - na święta.

Sorry, serio, suszone papryczki idą do nadziewania ?
... Bananland "on live" ... :banned:

Rossi
* * * * *
Posty: 600
Rejestracja: śr, 20 kwie 2005, 10:41

Postautor: Rossi » pn, 19 gru 2005, 14:31

narcin29 pisze:Dzieki a zna ktos moze na to przepis????

Szkembe czorba (wg forum w klub Recepti kucharskie www.dir.bg
Flaki umyć bardzo dobrze. Gotować w całości 2-3-4 godz. na średnim ogniu bez soli. (W szybkowar – ok.1,5 g.) Jak się ugotuje, zostaw że by ostygli i zbierz tłuszcz z powierzchni. Pokrój flaki na drobno, ale nie wkładaj jeszcze z powrotem do garnek.
Podsmaż 5 łyżki mąka, dodaj 3 jajka dobrze rozbite, mieszaj dopóki się zrobi gładka kasza. Dodaj do niej 1/2
opak. siadłego mleka. Do tej zasmażki dodaj trochę gorący, zagotowany bulion (ten w co się gotowali flaki). Rozmieszaj energiczne. Dodaj pokrojone flaki i zagotuj.
Osobno w 4 łyżki olej (po zdejmowanie z ognia) wsyp i szybko pomieszaj 1 pełna łyżeczka czerwony pieprz mielony.
Na stole już podać: 1 główka czosnek zgnieciony w 100 ml ocet. ostry czerwony pieprz, albo ostre małe papryczki, albo Tabako.

Drugi wariant jest: roztapiasz 125 g masło w patelni, dodaj 2-3 równe łyżki mąkę, szczypka-dwie pieprz czerwony, zdejmuj z ognia i dodaj mieszając 2-3 pełne łyżki siadłe mleko i około ½ l mleko. To wszystko dodaj do bulionu w garnku.
Jeżeli chcesz że by zupa stała długo w lodówce, lepiej że by mleko dodawać i zagotować razem z bulionem przed serwowania.
Ostatnio zmieniony wt, 20 gru 2005, 07:43 przez Rossi, łącznie zmieniany 1 raz.

narcin29
* * * * *
Posty: 333
Rejestracja: czw, 10 lis 2005, 00:06

Postautor: narcin29 » pn, 19 gru 2005, 19:59

Dzieki Wielkie
Sprubuje Zrobic Mam Nadzieje Ze Beda Takie Jak Jadlem W Sofii
:pl: Widzew ?ód? - Lokomotiw P?owdiw 0:1 :bg:
Narcin29 powraca

narcin29
* * * * *
Posty: 333
Rejestracja: czw, 10 lis 2005, 00:06

Postautor: narcin29 » pn, 19 gru 2005, 20:01

NIEMOGE TYLKO ZROZUMIEC TEGO CO NAPISALAS "Dodaj do niej ½" CO TO JEST TAKIEGO ??
:pl: Widzew ?ód? - Lokomotiw P?owdiw 0:1 :bg:
Narcin29 powraca

Martivia
Nowy użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: pn, 5 gru 2005, 21:35

Postautor: Martivia » pn, 19 gru 2005, 23:05

A ja mam maly problem z Wigilia... Jestem Polka i mieszkam z Bulgarkami, ktore przestrzegaja by na stole wigilijnym w "bydni veczer" nie bylo produktow pochodzenia zwierzecego lacznie z nabialem.
I tak co roku wymyslam jakies tradycjne polskie dania ktore sa rowniez weganskie. W tym roku bedzie to pewnie barszcz czerwony lecz nie z uszkami lecz z fasola!!!
Za to bardzo mi sie podoba bulgarska tradycja picia wina w ten wieczor. W moim rodzinnym domu alkohol w Wigilie byl niedopomyslenia!
Pozdrawiam!!!

Rossi
* * * * *
Posty: 600
Rejestracja: śr, 20 kwie 2005, 10:41

Postautor: Rossi » wt, 20 gru 2005, 07:42

narcin29 pisze:NIEMOGE TYLKO ZROZUMIEC TEGO CO NAPISALAS "Dodaj do niej ½" CO TO JEST TAKIEGO ??

Coś się przekręczyło: dodaj 1/2 opak. siadłego mleko.

narcin29
* * * * *
Posty: 333
Rejestracja: czw, 10 lis 2005, 00:06

Postautor: narcin29 » wt, 20 gru 2005, 23:08

Szczerze Mowiac Tak Myslalem Ale Nie Bylem Pewien I Wolelm Sie Upewnic
:pl: Widzew ?ód? - Lokomotiw P?owdiw 0:1 :bg:
Narcin29 powraca

sikornik
* * * * *
Posty: 4482
Rejestracja: pn, 6 cze 2005, 17:48
Lokalizacja: Bulgaria

Postautor: sikornik » śr, 21 gru 2005, 09:39

Nasza Wigilia zaczyna sie od wypatrywania pierwszej gwiazdki . Na stole sa potrawy polskie i bulgarskie rowniez suche czuszki z fasola oraz oplatek i dodatkowe nakrycie . Gdy nie ma oplatka zastepuje go bulgarska pitka.

myszka
* * *
Posty: 123
Rejestracja: ndz, 29 sie 2004, 20:36
Lokalizacja: Pozna?

Postautor: myszka » pn, 26 gru 2005, 15:15

Martivia pisze:Za to bardzo mi sie podoba bulgarska tradycja picia wina w ten wieczor. W moim rodzinnym domu alkohol w Wigilie byl niedopomyslenia!.

nie wiem czy to jest tylko bulgarska tradycja picia wina w ten wieczor ale u mnie w wigilie rowniez sie to praktykuje co roku NIe wyobrazam sobie by bylo inaczej :D
" * "


Wróć do „Kuchnia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości