Millenium 1

Nie jesteś zalogowany.

#1 06-02-2010 20:49:54

Eва
Administrator
Od: Warszawa
Reputacja :   

Sacz (сач)

W tym roku kupiliśmy sobie 'sacz' , ale mam z nim problem - jak na mój gust nie jest zbyt dobrze wypieczony bo potrawy na nim przyrządzane przesiąkają zapachem gliny, dodatkowo w miejscu gdzie się uszczerbił ta glina się wypłukuje. Pytanie: czy można coś z nim zrobić by go lepiej wypiec? jeśli tak to co i jak? czy może już nie przyda się do niczego?

"Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności."
Khalil Gibran

#2 06-02-2010 23:09:37

joanna
* * * * *
Reputacja :   12 

Re: Sacz (сач)

Eba, może ta  dyskusja Ci się przyda   http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Bo … d&sb=5

#3 07-02-2010 18:24:21

Eва
Administrator
Reputacja :   

Joanno, dziękuje. Biegła w bułgarskim to ja nie jestem i może coś przegapiłam, ale nie znalazłam info które by mi pomogło sad Mój sacz został odpowiednio natłuszczony przed użyciem i zdecydowanie nie ma zamiaru pękać juz predzej się rozpłynąć. awink I jeśli cos z tym nie zrobię to faktycznie będzie jedynie bezużytecznym zajmowaczem miejsca.

"Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności."
Khalil Gibran

#4 07-02-2010 18:57:35

joanna
* * * * *

Może jakiś błąd w sztuce ceramicznej? Eba,spróbuj go może popiec troszkę bez zawartości..hmm sama nie wiem.

Znalazłam takie info dotyczące glinianych garnków(ale czy to dotyczy też sacza?):

--------------------------------------------------------------------------------

.: Zasady użytkowania naczynia :.

- przed pierwszym użyciem należy garnek wymoczyć w wodzie, a następnie dokładnie wymyć ciepłą wodą bez detergentów,
- przed każdym pieczeniem należy namoczyć puste naczynie w zimnej wodzie przez co najmniej 15 minut,
- Uwaga !!! Zbyt gwałtowna zmiana temperatur może spowodować pęknięcie naczynia, dlatego zimne naczynie umieszczamy zawsze w zimnym piekarniku. Nigdy nie należy wlewać zimnej wody do rozgrzanego naczynia.
- gorący garnek wyjęty z piekarnika najlepiej stawiać na suchej ściereczce lub desce aby zapobiec kontaktu naczynia z zimnym podłożem,
- po użyciu garnek należy umyć w ciepłej wodzie.
Uwaga nie używać płynu do naczy ani innych detergentów, gdyż wsiąkają one w strukturę naczynia, a następnie są uwalniane podczas następnego pieczenia. - po użyciu należy przechowywać otwarte naczynie w przewiewnym miejscu tak aby mogło swobodnie wysychać,
- w miarę używania garnek będzie przybierał ciemniejszą barwę,
- po ok. 100 użyciach wypełniony wodą garnek należy wygrzać w piekarniku przez pół godziny, doprowadzając wodę do wrzenia,

Ostatnio edytowany przez joanna (07-02-2010 19:01:23)

#5 07-02-2010 19:39:05

łysy
* * * * *
Od: Silesia City
Reputacja :   

Kiedyś pracowałem w firmie ceramicznej i w/g mojej wiedzy jest to błąd przy wypalaniu, albo była zbyt niska temperatura albo zbyt krótki czas wypalania. Drugi raz można by to wypalić dopiero po glazurowaniu. Teraz to raczej nadaje się do kosza, chyba że masz gdzieś zaprzyjaźnionego ceramika (garncarza)

#6 07-02-2010 19:51:07

Eва
Administrator
Reputacja :   

No to (-) .... Coś mi się zdaje łysy że masz rację, tylko że garncarza to ja nie znam żadnego sad

To może jakieś rady jak kupować dobry egzemplarz ?

Khalil Gibran

#7 07-02-2010 21:04:48

joanna
* * * * *

Na ul. Kleczewskiej 52 w Wa-wie(metro Stare Bielany) jest pracownia ceramiczna,mają tam piec.

http://www.ceramiq.pl/

Ostatnio edytowany przez joanna (07-02-2010 21:06:47)

#8 08-02-2010 08:08:08

łysy
* * * * *
Od: Silesia City
Reputacja :   

Podczas stukania musi wydać dźwięczny odgłos.

#9 08-02-2010 14:17:47

Baj Ganio
*
Reputacja :   

No to teraz masz doniczke big_smile - a'la bulgaria

Stopka forum