- Eва
- Administrator
- Od: Warszawa
- Reputacja : 3
Bułgarski "fast food"
Zachęcam wszystkich do podzielenia się wiedzą na temat bułgarskiego "fast food'u" czyli wszelkiego rodzaju przekąsek jakie możemy kupić na ulicach. Jak się nazywają, ile kosztują lub zwyczajnie co lubicie? Myślę, że taki informacje przydadzą się szczególnie tym osobom, które do Bułgarii wybieraja się pierwszy raz. 
"Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności." Khalil Gibran
- kajsijka
- * * * * *
- Od: Kraków/Odessa
- Reputacja : 0
Re: Bułgarski "fast food"
polecam djunery, w Sofii sieć Mimas (prawdziwi arabowie je przygotowują, orpócz djunerów mają super hamburgery, falafele, itp)
poza tym pizza w kawałkach (w Sofi np. taz pizza, lub w przejsciu pod NDK koło multipleksu)
no i wszelkiego rodzaju banice (radzę kupowac tam gdzie są duże kolejki, świetnabaniczarnica jest w Sofii niedaleko ambasady polskiej, chyba na ulicy rakowskiej)
pani magister filologii bułgarskiej 
- Agulena
- * * * * *

- Od: Będzin
- Reputacja : 2
w Sozopolu w starej części przy plaży jadaliśmy takie śmieszne hamburgery np. w środku zamiast mięsa było jajko sadzone ,kaszkawał,frytki, lub rybka i frytki plus ogóreczki,pomidorki , albo mięsko-kiuftie ,kaszkawał,frytki oczywiście wszystko w bułce takie cudo , ale smaczne . 
Ostatnio edytowany przez Agulena (13-02-2007 15:30:54)
Uśmiech w oczach ukochanej Osoby jest najlepszym podziękowaniem, bez względu na to, co zrobisz...
- Eва
- Administrator
Fakt, frytki w djunerach lub hamburgerach są bardzo często, na początku troche to dziwne, ale idzie się przyzwyczaić 
Oczywiście "tradycyjne" hamburgery też są, a McDonald's (Макдоналдс) jest w Sofii, Płowdiw, Warnie, Burgas, Złotych Piaskach i Słonecznym Brzegu (niestety nie wiem czy gdzieś jeszcze) - z takich bułgarskich akcentów w McDonaldzie jest np. Danon ajran.
Bułgarska zapiekanką są tzw. "princessy" czyli bułka, lub ogólnie pszenne pieczywo najczęściej posmarowane masą z mięsa mielonego i z kaszkawał, ale są też zapiekanki np. z szynką itp.
"Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności." Khalil Gibran
- Isaac Asimov
- * * * *
- Od: Varna
- Serwis
mysle ze obecnie najbardziej popularne fastfoody w wersji obiadowej lub kolacyjnej to pizza oraz dzob (kieszen ... czyta sie jak angielskie job). ja osobiscie uwazam ze nie ma lepszego fastfood-a na swiecie niz job ... to taki wiekszy hamburger, rozny rodzaj miesa do wyboru, kilka salat, warzywa, frytki, sosy. za mniej niz 2 lewa mozna dobrze zjesc. kiedys pamietam jak wracalem z polski pociagiem po paru miesiacach poza bulgarii ... wysiadam na dworcu w ruse ... i sie rzucilem na stoiskui z jobami no i pizza trzyma 2 miejsce. a po co komu mcdonald? nawet nie widze sensu jego istnienie ... zero smaku, wysokie ceny ... i wielkii sztucnze g****
In Varietate Concordia
- Agulena
- * * * * *

Zgadzam sie po co komu w BG jeść hamburgery z McDonald'sa jak są pyszne tiopłyje zakuski do wyboru do koloru z sireniem ,z pilje itp.
Uśmiech w oczach ukochanej Osoby jest najlepszym podziękowaniem, bez względu na to, co zrobisz...
- Eва
- Administrator
Zgadzam się, ale fakt faktem McDonaldy istnieją na tym świecie i są osoby które bardzo często z nich korzystają obojetnie gdzie są, więc niech wiedzą że i w Bułgarii mogą je znalezć. 
A powracając do typowych bułgarskich szybkich przekąsek, spotkaliście się z kebabcze sprzedawanym w bułce? nie tak typowo w knajpie tylko własnie prosto z rusztu do bułeczki i na wynos

- sikornik
- Moderator
- Od: Bulgaria
- Reputacja : 14
Oprocz tego mozna kupic pieczonego w skorce ziemniaka z salatkami i sosami do wyboru .
- kajsijka
- * * * * *
latem w nadmorksich kurortach łatwo tez kupic nalesniki (na słodko i słono) i gofry
- manzanilla
- * * * * *
- Od: Łódź
Pyszne baniczki i nie tylko są w baniczarni blisko instytutu polskiego w Sofii, fantastyczne są też drożdżowe rogaliki z dżemem w środku (zapomniałam jak się nazywają...) oczywiście pica na parche, zawsze dużo sosów do wyboru, milinki, diunerki z frytkami - pycha. mniam!
rumianek. oliwki. wino.
- Xanto
- Dziadek Forum ;)

- Od: Płowdiw
Във всеки от нас спи геният. И с всеки изминал ден, все по-дълбоко. Честността е първата глава от книгата на мъдростта Не следвай път! Върви, където няма път и остави следа
- manzanilla
- * * * * *
- Od: Łódź
rumianek. oliwki. wino.
- kajsijka
- * * * * *
kiedyś istniaął sieć bułgarskich fast foodow "Sandwiczi Kenar" (czy ktoś może jeszcze pamieta???), nie wiem co się stało, może zbyt silna konkurencja, ale "Kenar" przerzucił się tylko na sprzedaż sałatek w sklepach.
- Eва
- Administrator
A może przydałby się nam taki "mini słowniczek o przekąskach", ja zaczynam jak przypomną się Wam jeszcze jakieś słówka i nazwy to dopisujcie
naleśnik - палачинка (pałaczinka) hamburger - хамбургер frytki - пържени картофи (pyrżeni kartofi)
różne nadzienia (np. do naleśników ale tez i niektórych bułeczek) dżem, marmolada - сладко, мармалад (sładko, marmalad) szynka - шунка (szunka) ser zółty - кашкавал (kaszkawał) parówka - кренвирш (krenwisz) czekolada - шоколад (szokolad)
- joanna
- * * * * *

- Reputacja : 12
Chciałam tylko zauważyć,że "sładko,to nasza konfitura, a " konfitur" to nasz dżem 
Ostatnio edytowany przez joanna (25-02-2007 15:44:00)
- Eва
- Administrator
Dobra uwaga joanna, dzięki za poprawkę 
- LusiaM
- *
- Od: Wadowice
A ja jadlam w Nessebarpycha kebab. Bardzo mi odpowiadalo ze byly w nim tez frytki. Te ktore sie u nas gdzie niegdzie robi sa po prostu czasem nie do zjedzenia. A oprocz tego swietna przekaska po intensywnym opalaniu byly male sardynki panierowane w mace i smazone w oleju.Pewnie wiecie o co mi chodzi..Wiem jak sie to nazywa ale pisac nie chce bo nie wiem jak :/
- Agulena
- * * * * *

- LusiaM
- *
- Od: Wadowice
Tak tak wlasnie to.Juz wczoraj znalazlam cace jak przegladanielam dokladnie forum.Tylko myslalam ze to sie jakos inaczej pisze i dlatego nie napisalam 
- Rajna
- *
- Od: Śląsk
CZytam ten post i slinka mi cieknie... straszne Ale już za tydzień o tej porze będę jadła burgeri, djuneri dżobove i wszystko, aż mi brzuszek pęknie. I o co się odchudzać 
- sikornik
- Moderator
- Od: Bulgaria
- Reputacja : 14
Jeszcze mozna kupic biurek z roznym nadzieniem, strucle ... a na deser kazanlyszki poniczki 
- łysy
- * * * * *
- Od: Silesia City
- Reputacja : 5
Защо Дебелеем?
В началото Бог сътвори небето и земята. Земята бе покрита с броколи, карфиол и спанак, и плодове най-различни: червени, жълти, оранжеви и всякакви, и животът на Адам и Ева бе здрав и дълъг.

И сътвори Сатаната сладоледа „Делта” и кашкавала. И попита Сатаната Адам: „Искаш ли да си хапнеш?”

И Адам му отговори: „Да!” И добави Ева: „И аз искам! Два сладоледа!” И наддадоха Адам и Ева всеки по 3 килограма.
И сътвори Бог киселото мляко, за да съхрани Ева фигурата си такава, каквато я харесва Адам.

И сътвори Сатаната бялото брашно, маята и захарта, и ги смеси.

И Ева мина от размер 42 на 50.
И каза Бог: „Яж с апетит тази зелена салата от моята райска градина!”

И каза Сатаната: „И добави дресинг с майонеза и синьо сирене, хапвай чеснови питки и пий Coca-Cola.” И след вечерята Адам и Ева отпуснаха коланите.

И каза Бог: „Давам ви свежи зеленчуци за здраво сърце и зехтин студено пресован.”

И сложи Сатаната на масата капама, печено прасе и панирано пиле.

И подскочи холестерина на Адам и Ева до небесата.
И сътвори Бог картофи, запечени без масло, с повишено съдържание на калий и други полезни ингредиенти.

И обели Сатаната картофи, наряза ги на тънки резенчета, изпържи ги в маслена баня, посоли ги щедро и ги нарече „чипс”.

И качи още килограми Адам, а Ева получи целулит.
И сътвори Бог маратонките и ги даде на децата си, за да стопят излишните килограми.

И даде Сатаната на Адам и Ева кабелна телевизия с дистанционно, за да не се напрягат като превключват програмите.

И Адам и Ева се смееха и плачеха срещу светещият екран, и си обуха анцузи с ластик на корема.
И даде Бог на Адам и Ева постното месо, диетичните продукти, и кълновете, за да не приемат много калории.

И сътвори Сатаната McDonald's, и бургери Big Mac.

И попита Сатаната Адам: „ Искаш ли и пържени картофи, и бира?” „Да ! – отговори Адам – Голяма порция! И няколко бири!” И получиха Адам и Ева инфаркт!
И въздъхна Бог, и създаде байпаса. И усмихна се Сатаната, и създаде здравната каса.

Ако това те е зарадвало изпрати го на твои приятели.
|