- Kubus210
- Nowy użytkownik
- Reputacja : 0
Re: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy
Witam
Jesteśmy w Bułgarii. Krótka relacja z drogi przez Serbię: 1. Wyjazd rano ok 6.00 z Krakowa 2. ok 8.00 przejechaliśmy Chyżne i jedziemy przez Słowację Drogi w miarę puste, bez sensacji dojeżżamy do granicy z Węgrami. 3. Na Węgrzech drogi bardzo dobre, stacje komfortowe, jest gdzie zjeść po drodze ok 14.30 dojeżdżamy do granicy z Serbią. Widzimy ok 300m korek. Stoimy krytykując długi korek do granicy. Dojeżdżamy do bramek. Okazuje się, że ten korek to dopiero początek. Po przejechaniu bramki węgierskiej zaczyna się horror przed bramką serbską. Upał 36 stopni, wokół auta i wszystko stoi. Pyam celnika na ile ocenia ten korek. Ze spokojem odpowiada że 3 godz. Staliśmy jeszcze ok 2,5 godz. Razem 3. Mamy dość.
Jedziemy dalej. Na bramkach autostradowych stoimy 2 x po pół godziny i raz ok 10 min. Potem jazda już jest niezła.
Chcę zapłacić za paliwo dinarami (zrobiłem jak polecali forumowicze) i tu okazało się, że polski kantor zrobił mi niespodziankę. Wszystkie dinary wyglądały jednakowo. Jednak na części z nich pisało bank Jugoslavia, a na części bank Serbia. Te z napisem Jugosławia są bezużyteczne. Miałem takich ponad 3.000...
Do granicy z Bułgarią dojeżdżamy nieco po północy. Postanawiamy przejechać jeszcze Sofię, aby nie wjechać w dzienne korki. Przejeżdżamy przez centrum bez najmniejszych problemów. Około 20 km za Sofią robimy postój na większej stacji benzynowej i tam śpimy ok 3 godz. (jest ok 2.00). Rano po po 6 ruszamy dalej. Drogi zupełnie przyzwoite, tzn autostrada do Strej Zagory, a potem trochę ciaśniej, ale bez rozpaczy. Na miejsce do Sveti Vlas dojeżdżamy ok 14.00.
Jechaliśmy w trzy samochody. Wszyscy zgodnie stwierdziliśmy, że wracamy przez Rumunię - jak przed rokiem...
Reszta wrażeń - po powrocie
pozdrawiam
Kubus 210
- Tomall
- Użytkownik
Kubus210 napisał/a:Witam
Jesteśmy w Bułgarii. Krótka relacja z drogi przez Serbię: 1. Wyjazd rano ok 6.00 z Krakowa 2. ok 8.00 przejechaliśmy Chyżne i jedziemy przez Słowację Drogi w miarę puste, bez sensacji dojeżżamy do granicy z Węgrami. 3. Na Węgrzech drogi bardzo dobre, stacje komfortowe, jest gdzie zjeść po drodze ok 14.30 dojeżdżamy do granicy z Serbią. Widzimy ok 300m korek. Stoimy krytykując długi korek do granicy. Dojeżdżamy do bramek. Okazuje się, że ten korek to dopiero początek. Po przejechaniu bramki węgierskiej zaczyna się horror przed bramką serbską. Upał 36 stopni, wokół auta i wszystko stoi. Pyam celnika na ile ocenia ten korek. Ze spokojem odpowiada że 3 godz. Staliśmy jeszcze ok 2,5 godz. Razem 3. Mamy dość.
Jedziemy dalej. Na bramkach autostradowych stoimy 2 x po pół godziny i raz ok 10 min. Potem jazda już jest niezła.
Chcę zapłacić za paliwo dinarami (zrobiłem jak polecali forumowicze) i tu okazało się, że polski kantor zrobił mi niespodziankę. Wszystkie dinary wyglądały jednakowo. Jednak na części z nich pisało bank Jugoslavia, a na części bank Serbia. Te z napisem Jugosławia są bezużyteczne. Miałem takich ponad 3.000...
Do granicy z Bułgarią dojeżdżamy nieco po północy. Postanawiamy przejechać jeszcze Sofię, aby nie wjechać w dzienne korki. Przejeżdżamy przez centrum bez najmniejszych problemów. Około 20 km za Sofią robimy postój na większej stacji benzynowej i tam śpimy ok 3 godz. (jest ok 2.00). Rano po po 6 ruszamy dalej. Drogi zupełnie przyzwoite, tzn autostrada do Strej Zagory, a potem trochę ciaśniej, ale bez rozpaczy. Na miejsce do Sveti Vlas dojeżdżamy ok 14.00.
Jechaliśmy w trzy samochody. Wszyscy zgodnie stwierdziliśmy, że wracamy przez Rumunię - jak przed rokiem...
Reszta wrażeń - po powrocie
pozdrawiam
Kubus 210
gdzie przekraczaliście granice z Serbią ? pozdr!
- MiJa
- Użytkownik
Kubus210 napisał/a:Chcę zapłacić za paliwo dinarami (zrobiłem jak polecali forumowicze) i tu okazało się, że polski kantor zrobił mi niespodziankę. Wszystkie dinary wyglądały jednakowo. Jednak na części z nich pisało bank Jugoslavia, a na części bank Serbia. Te z napisem Jugosławia są bezużyteczne. Miałem takich ponad 3.000...
. W Serbii na autostradzie na stacjach najlepiej płacić kartą, która jest denominowana w Euro a na jej koncie są Euro kupione w Polsce (np karta walutowa do konta walutowego w BZ WBK). Unikamy dzięki temu niekorzystnemu przeliczeniu w Polsce PLN na Dinara. Spread kupna do sprzedaży wynosi 20% i więcej. Np tu http://www.kantor-wiek.pl/akontakt.php. W przypadku Euro jest to tylko ok. 1%. . Co do jazdy, to podróż w nocy jest najlepszym rozwiązaniem, aczkolwiek ja jechałem przed sezonem. Napisz proszę jakie przejście wybrałeś. . Pozdrawiam
"...razem z nim, Chcieliśmy Irlandii, a mamy czeski film."
- bzyq74
- *

- Od: Zabrze
MiJa napisał/a:W Serbii na autostradzie na stacjach najlepiej płacić kartą, która jest denominowana w Euro a na jej koncie są Euro kupione w Polsce (np karta walutowa do konta walutowego w BZ WBK).
Unikamy dzięki temu niekorzystnemu przeliczeniu w Polsce PLN na Dinara. Spread kupna do sprzedaży wynosi 20% i więcej. Np tu http://www.kantor-wiek.pl/akontakt.php. W przypadku Euro jest to tylko ok. 1%.
Ja kupowałem euro u nas i rozmieniałem je na dinary (na granicy) na bramki i paliwo w dwie strony. 120-150 euro powinno wystarczyć.
MiJa napisał/a:Co do jazdy, to podróż w nocy jest najlepszym rozwiązaniem, aczkolwiek ja jechałem przed sezonem. Napisz proszę jakie przejście wybrałeś.
Napewno Kubus miał na myśli Horgos/Roszke. Na innych nawet w sezonie nie ma więcej niż 0,5h stania
Bzyk
- Piotr1964
- Nowy użytkownik
Wróciłem wczoraj z Bułgarii (Primorsko). Do Bułgarii jechałem przez Rumunię, z Bułgarii przez Serbię. Przez Rumunię to trzy dni, niskie morale w kokpicie kiepskie drogi i KARPATY!!! Powrót przez Serbię - zdecydowanie lepszy pomysł. Wyjazd z Primorsko o siódmej rano. Nocleg pod Budapesztem ( www.dabas-motel.hu ) Następnego dnia wieczorem w domu - okolice Bydgoszczy. Trasa: Primorsko, Burgas, Plovdiv, Sofia, Nis, Belgrad, Szeged, Budapeszt,Bratysława, Żilina, Zwardoń-przejście graniczne, Bielsko-Biała, Katowice, Częstochowa, Łódź itd. Pierwszego dnia przejechaliśmy 1200 km. 12 godz. w samochodzie, 14 godz,. z postojami. Na średnią 100 km/godz. trzeba zapracować. Na autostradzie przy sprzyjajacych warunkach 160 km/h ( w porywach do 180). Autostrady barak ok 170 km za Burgas, póżniej brak od Sofii do Nis. Odcinek ok. 100 km w Serbi przed granicą z Węgrami roboty drogowe, ale jedzie się dość sprawnie. Z Budapesztu do Żliny mozna skrócić drogę, ale ja zdecydowanie polecam autostradę przez Bratysławę. Drugiego dnia zrobiliśmy 1000 km. Średnia to niestey 80 km/h - bo to nasza Polska. Pomimo odcinków bez autostrad jechało się przyjemnie, droga ubywała w oczach. Bułgarscy policjanici to ludzie Polecam nocleg na Węgrzech - link powyżej. Płaciliśmy 48 euro za pokój trzyosobowy i nikt nie robił problemu z czwaretej osoby (dziesko 10 lat). Pokój z klimatyzacją. UWAGA! jakies 30 km wcześniej chcieli nas skroić 107 euro z pokój 4 os. ps. opłaty w Serbii za autostradę to łącznie 13 euro.
Ostatnio edytowany przez Piotr1964 (23-07-2010 22:06:37)
- pdyvppl
- * *
Napisz proszę z jakich przejść korzystałeś i ile trwało czekanie (mnie to zraziło najbardziej do Serbii). I napisz też którędy nie jechać przez Rumunię.
- leon1406
- * * * * *
- Reputacja : 4
Piotrze 1964 ! Jak to sie jedzie do Bulgarii 3 dni ? Tzn. z 3 noclegami ? Ja wracam z Bulgarii 2 tygodnie ale z 14 noclegami.
Ostatnio edytowany przez leon1406 (23-07-2010 23:12:50)
- Piotr1964
- Nowy użytkownik
Trasa przez Rumunię: Muszyna, Koszyce, Miskolc, Oradea, Cluj-Napoca, Bukareszt, Ruse, Warna. Burgas. Na przejściach w Serbii nie było najmniejszego problemu - może miałem szczęście. Natomiast stałem ok 20 min. na przejściu Węgiersko-Słowackim. Trasa przez Serbię jest ponad 100 km dłuższa, ale pomimo to się opłaca. W Serbii jest mało moteli i restauracji. Amerykańskich fastfudów nie ma wogóle - dzielny Serbski naród obronił się przed tym szajsem. BRAWO. Jakby ci tu Leon odpowiedzieć w prostych słowach. Najpierw jedziesz pierwszdzień. Potem jedziesz drugi dzień. Na koniec jedziesz trzeci dzień. Przez dwie noce nie jadę. Wtedy śpię. pzdr 
Ostatnio edytowany przez Piotr1964 (23-07-2010 23:20:09)
- leon1406
- * * * * *
Widze ze jechales prawie moja trasa bo przez Muszyne do Varny. Jadac od Krakowa to max jeden nocleg i tez spie. Co do restauracji to w pelni sie z Toba zgadzam ze te amerykanskie MD to prawdziwa katastrofa. Tam gdzie byla doskonala kuchnia narodowa w restauracjach duzych miastach / Wegry, Rumunia / weszly te idiotyczne MD. Nawet na dworcu kolejowym Bucuresti Nord zniknely fajne samoobslugowe knajpki z miejscowa kuchnia. Ciesze sie ze jedynie Serbia sie ostala gdzie zamiast Hamburgera moge zjesc raznici czy odojaka.
- akkon
- * * *
Piotr1964 napisał/a:Amerykańskich fastfudów nie ma wogóle - dzielny Serbski naród obronił się przed tym szajsem. BRAWO.
Akurat tak się składa, że dzielny Serbski naród musiał coś przeoczyć, bo w Serbii jest i McD, i KFC, i Pizza Hut i inne amerykańskie fastfudy. To, że nie widziałeś tego z autostrady, nie oznacza, że tego nie ma.
- gutek81
- * * * * *

- Od: Poznań
- Reputacja : 8
- Serwis
Kubus210 popełniłeś 3 radykalne błędy:
1) nikt tu nigdy nioe polecał łacenia dinarami, tylko w jurkach monetami lub karciochą 2) gdy dojeżdzasz do granicy Horge/Roszke i jest kolejka to walisz na Baja i dalej na Tompa, tam się stoi max 30minut a dochodzi ci tylko 55km więcej 3) ludzie nie zwracają na to uwagi, ale bramki na serbii są "podwójne", tzn przez bramkę najbardziej po prawej przejeżdzasz do kolejnych bramek oddalonych o 300m od tych pierwszych i tam praktycznie nigdy kolejek nie ma, tylko mało kto z tego sprytnego haczyku korzysta.
--=Made In Bulgaria=--
- hendii
- * * * * *
- Reputacja : 1
Witam, już w domciu po urlopie. Wariant serbski pierwszy raz no i tak zostanie. Nie tam żebym buł jakimś tam fanem ale przez Serbię jest po prostu szybciej (do rumuńskiego wariantu powrócę ze względy na C7). Na granicy Hun/Ser byłem w sobotę ok. 24:00 i czekałem 2 godziny, masakra upał od samochodów gorąco dzieciak wymiotował chyba od spalin, wyzywałem wariant i tych co go polecają >: "że jeszcze dzisiaj jest mi wstyd". Ale jak dojeżdżałem do Burgas przeliczałem czas to uśmiech powrócił no moje oblicze .

Uploaded with ImageShack.us Do tego czasu który widzimy należy dodać 5 godzin postojów. A cha jeszcze granica bułgarska, tu jakieś 30 min. Powrót podobnie. Trasa szybka niektórzy gnali jak wariaci wyprzedzali na podwójnej, na trzeciego jachali tak szybko że trudno ich było dogonić . No nie wiem bo mogłem czegoś nie doczytać, ALE NIKT NIE NAPISAŁ ŻE MADZIAŻY TRZEPIĄ NA GRANICY PODCZAS POWROTU jak ja jechałem to każdy samochód przeszukiwali. A to właśnie powinno być wykrzyczane i przypominane.A ja miałem mnóstwo wina i piwa, na całe szczęście na wierzchu w bagażniku leżały 2 zgrzewki Zagorki i jeszcze 3 sztuki luzem, a wino było w kartonach pod manelami, celnik podszedł kazał wyłączyć silnik i otworzyć bagażnik pierwsze pytanie alkohol , portki mi falują ale łgam jak pies że tylko piwo wiozę, ale wyraźnie szukał czegoś mocniejszego i pokazuje na karton i pyta co tam jest (dobrze jest o piwie nawet nie wspomniał a wino jest porządnie zakopane) więc garki odpowiadam po Polsku i powtarzam po Angielsku, sprawdził no i były garki to mi odpuścił. Potem już tylko myślałem jak by tu jechać żeby kolejki na granicach nie było? I jeszcze napiszę o widokach "kukurydzianych" jak się jedzie przez Serbię. To bzdura no chyba, że w tym roku to im tą kukurydzę szarańcza zjadła.
- pdyvppl
- * *
Też planuję trochę winka z BG przeszmuglować, czy na rumuńskiej granicy łatwiej?
W zeszłym roku na serbskiej było podobnie jak piszesz - 6 aut pół godziny wpuszczali w Tompa i wszędzie zaglądli. My mieliśmy trochę ponad limit (po 5 l na osobę) ale nas puścili. Szukali chyba tylko spirytualiów.
A tak btw, jakie wino polecacie?
- mareks77
- Użytkownik
Witam.
Macie koledzy jakieś doświadczenia w przewozie rowerów do Bułgarii. Kobieta mnie namawia ale nie wiem jak będzie na granicy jak celnik zobaczy w bagażniku dwa takie pojazdy. Piszecie tu o alternatywnym przy drodze przez Serbię przejściu w Tompa. Na mapie zjazd z autostrady do tego przejścia jest dość daleko od przejścia żeby zobaczyć korek i zjechać a z kolei jechać dalej i zawrócić na autostradzie gdzie miedzy pasami ruchu są pewnie barierki też sobie nie wyobrażam. Pytam się więc specjalistów co zrobić jeśli po Węgierskiej stronie jest 5 aut w kolejce a po Serbskiej cały tabun i 2 godziny czekania..... jechać od razu do przejścia Tompa czy podjechać bliżej bramek granicznych i zawrócić przed samymi budynkami.
http://maps.google.pl/?ie=UTF8&ll=4 … k&z=16
- hendii
- * * * * *
pdyvppl napisał/a:Też planuję trochę winka z BG przeszmuglować, czy na rumuńskiej granicy łatwiej?
0 problemów na granicy rumuńskiej, nikt nie zagląda do bagażów, czytają np. imiona z paszportów i zgłaszasz się jak w szkole. Myślę że mój sposób jest dobry piwo na wierzchu winko pod manele, kontrol raczej powierzchowna.
mareks77 napisał/a:Macie koledzy jakieś doświadczenia w przewozie rowerów do Bułgarii.
Musisz się zastanowić czy będziesz chciał jeździć rowerem w temperaturze ok. 32 st. C!
- pdyvppl
- * *
mareks77 napisał/a:nie wiem jak będzie na granicy jak celnik zobaczy w bagażniku dwa takie pojazdy.
Dobrze będzie nawet nie mrugną
mareks77 napisał/a:co zrobić jeśli po Węgierskiej stronie jest 5 aut w kolejce a po Serbskiej cały tabun i 2 godziny czekania..... jechać od razu do przejścia Tompa
Zobacz jak mądrze sam sobie odpowiedziałeś. Zawracasz w najbliższym możliwym miejscu.
Jeszcze bardziej polecam CB radio - wcale nie musisz zawracać, a przecież może się i tak zdarzyć, że miniesz zjazd i w żadną stronę nie ruszysz 
A najbardziej polecam Rumunię - w ten sposób pomogłem sam sobie 
- pioszczep
- * *
Jadąc "do" od razu skręciłem na Tompę i moja obecnośc na przejściu wyniosła 9 minut zamiast ponad 2,5h jak usłyszałem przez radio. Przejazd w sobotę ok. godz. 03.00.
- shofer
- * * * * *
W zeszly weekend przejezdzalem przez Tompe w nocy z soboty na niedziele. Od strony Wegier, zjazd z autostrady na BAJA. Pozniej jest skrot na Kelebija i jestesmy na Tompie. Przejazd w 5 minut, pare aut. Na Horgos ponoc ze 3 godziny stania. Multum turkow, na stacjach w Serbii nie bylo gdzie stanac:)
- Waldi7
- Użytkownik
Już drugi raz byłem w Bułgarii przez Serbię. Zgodnie z sugestia jeszcze z tamtego roku ominołem weekend. Wyjazd w niedzielę 4/07/2010 godz 15.30 okolice Krakowa - Cieszyn - Zilina - Bratysława - Budapeszt - Szeged - Belgrad - Kalotina - Sofia - Słoneczny Brzeg 1850km 24.5 godz. Powrót ta sama trasa 19/07/10 od 10.00, w domu o godz. 11.00 20/07/10, 26 godz . Granice HR/SRB o 1.00 w nocy w 25 min. Granica SRB/BG już 40 min bo była godz 8.00 rano i Turcy zaczeli sie pojawiać. Myślę że najlepiej pokonać granice w nocy lub wcześnie rano. W drodze powrotnej granice do 30min (poniedziałek) odpowiedno o 16.00 i 00.00. Pierwszy raz spróbowałem obwodnicy północnej Sofii ale straszne dziury, można zostawić koło , także w powrotnej drodze obwodnica południowa , troszkę trzeba było postać ale lepsze to. Waldi7
- atena35
- Nowy użytkownik
Witam serdecznie. Panowie ratujcie, wyjazd pojutrze (sobota) rano Zabrze - Słoneczny Brzeg.
Doczytałam już trasę, wydaje się nieskomplikowana. Mam 3 wątpliwości: 1) Czy jadąc do Bratysławy lepsza droga przez Cadcę, czy przez Olomouc? 2) Chcę pojechać przez Tompa, kiedy muszę zacząć się orientować ;-))) ? 3) Proszę opiszcie jak przejechać Sofię? Widzę, że są przynajmniej 2 warianty. Który wybrać w tym roku???
Aha, założenia dodatkowe: - 1 nocleg za Belgradem (nie dam rady cięgiem) - bez podziwiania trasy ;-)))
Z góry dziękuję.
Ostatnio edytowany przez atena35 (30-07-2010 15:20:37)
- hendii
- * * * * *
Witam
atena35 napisał/a:Panowie ratujcie
Atena jak nie masz nawigacji to kup. Wprowadź Zabrze - Tompa (trasa szybka), a potem Tompa-Słoneczny brzeg. Jak możesz to prześledź tą trasę na nawigacji czy ci sofcik czegoś nie wymyślił. Trasa powinna być taka jak chciałaś. Jak nie kupisz nawigacji to prześledź trasę na google Earth. 1) Ja jechałem przez Ołomuniec.
atena35 napisał/a:3) Proszę opiszcie jak przejechać Sofię? Widzę, że są przynajmniej 2 warianty. Który wybrać w tym roku???
Będziesz w weekend jedz przez Sofię (będzie skrzyżowanie i nawigacja prowadziła będzie w prawo na obwodnicę jak przez jedź prosto) nawiga załaduje nową trasę będzie ok 20min. pozdro
- atena35
- Nowy użytkownik
Dzięki, chyba tak zrobię tzn. kupię navi. Wczoraj "postudiowałam" mapy na google. Trochę wydrukowałam. Pozdrawiam.
- Waldi7
- Użytkownik
Witam serdecznie.
1) Czy jadąc do Bratysławy lepsza droga przez Cadcę, czy przez Olomouc?
W tamtym roku jechałem przez Olomouc a w tym przez Cadce. Przez Olomouc i Brono dalej i trochę hałasuje betonowa autostrada oraz trzeba kupic winietkę. Na odcinku Cieszyn - Zilina totalna przebudowa drogi duże utrudnienia i jedzie się wolno 40-50 lub stoi. Chyba wybrałbym przez Olomocuc , Brno.
Jechałem obwodnicą północna Sofii katastrofa dziura na dziurze , można uszkodzic samochód. Powrót południową obwodnicą po południu trzeba troche postać w korkach ale lepsza nawierzchnia
Waldi7
- ewa
- Nowy użytkownik
Witam !
Czy przejście w Toma jest przejściem całodobowym? :-)
|