Strony: 1 2 3
- Forum
- » Kuchnia
- » Co to jest rakija?? - niech mi to ktoś wyjaśni
- pawelboch
- * * * *
- Reputacja : 0
Co to jest rakija?? - niech mi to ktoś wyjaśni
Jak w temacie. Czyli czym różni się od innych trunków wysoko procentowych? pzdr, PB
- kajsijka
- * * * * *
- Od: Kraków/Odessa
Re: Co to jest rakija?? - niech mi to ktoś wyjaśni
tylu specjalistów an tym forum i nikt jeszcze nic nie napisał  rakija - napo alkoholowy, wysoko procentowy, otrzymywany z różnych owoców, np. z moreli, śliwek, najpopularniejsza jest jednak rakija winogronowa. Czym się różni?? dla mnie niczym, nie przepadam za tym trunkiem
pani magister filologii bułgarskiej 
- zdzicho
- * * * * *

- Od: Warszawa
- Reputacja : 5
- kajsijka
- * * * * *
w sumie domowa rakija to nasz bimber 
- natasza
- * * * * *
- Od: Kraków
Czy bułgarską rakje pije sie też rozcieńczoną jak w Turcji?
grzecznie odpowiadam,zaczynam z dużej litery,zaśmiecam forum,tańczę,piję wódkę i kradnę konie 
- Ksawery86
- * * * * *
- Od: Miedzy Kopcem a Wawelem
- Serwis
Rakija jest bulgarska wodka, z reszta nie tylko bulgarska i wystepuje w roznych odmianach i smakach. I dziala.... :-)
- pawelboch
- * * * *
kajsijka napisał/a:tylu specjalistów an tym forum i nikt jeszcze nic nie napisał  rakija - napo alkoholowy, wysoko procentowy, otrzymywany z różnych owoców, np. z moreli, śliwek, najpopularniejsza jest jednak rakija winogronowa. Czym się różni?? dla mnie niczym, nie przepadam za tym trunkiem
No fajnie, niby proste, ale skoro "z różnych owocó" to czym rakija się różni od palinki????? a np. z jabłak to czym się różni od calvadosu? a właśnie z tym mam wątpliwości. Bo uczono mnie ze prawdziwa rakija to tylko z winogron. Więc? pzdr., PB
- pawelboch
- * * * *
kajsijka napisał/a:w sumie domowa rakija to nasz bimber 
Ja to bym inaczej ujął. Bo słowo "bimbner" rezerwuję dla podłych trunków uzyskanych z byle czego i w mocno p[odejrzanych warunkach fermentacji i destylacji. Zauważ, ż ew końcu taka śliwowica łącka też jest robiona chałpniczo, ale poprzez reżim i tradycje ma swoją klasę i trudno ją nazwać bimbrem. Podsumowując: wyłączywszy trunki źle zrobione rakiję nie nazwałbym bimrem. I jeszcze jedno. To z czego jest robiony alkohol ma zasadnicze znaczenie. pzdr., PB
- pawelboch
- * * * *
Ksawery86 napisał/a:Rakija jest bulgarska wodka, z reszta nie tylko bulgarska i wystepuje w roznych odmianach i smakach. I dziala.... :-)
O nie!!!!!!!! Po pierwsze nie "bułgarska". Po drugie nie wódka - bo wódka to trunek zasadniczo ze żyta lub ziemniaków. A dlatego bez rektyfikacji nie nadaje się zasadniczo do spożycia. A rakija jak ustaliliśmy, jest "z różnych owoców". pzdr., PB
- Rossi
- * * * * *
- Reputacja : 2
Tak jak mówi mój mąż – rakija – to poezja, wódka – proza. Ale tak jest w życiu, jeden lubi blondynki, drugi – brunetki. To nie znaczy że któraś z nich jest gorsza. Bułgarzy mówią: Dwie najgorsze rzeczy na świecie – ciepła rakija i zimna kobieta.
- Eва
- Administrator
- Reputacja : 3
pawelboch - żeby dokładnie odpowiedziec na Twoje pytanie to chyba trzeba znać zarówno technikę produkcji rakiji jak i innych trunków, ja niestety takiej wiedzy nie posiadam  Mówi się, że dobra rakija to taka która leżakuje - stąd też niekiedy rakiję porównuje się do koniaku. Zauważcie też że rzadko która rakija jest przezroczysta 
"Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności." Khalil Gibran
- Rem
- * * * * *
- Od: Bielawa
Nie wiem jak można porownac rakije do koniaku?Rakija powstaje z zacieru owocowego a koniak z wina gronowego.Przezroczystosc rakiji zależy od destylacji np .Burgas 63.Jest droga ale domowej to sie nawet nie umywa. Natomiast wiedza Pawelboha na temat bimbru jest zadna.Obrażasz Polaków i niejednego Bułgara wytwarzajacego rakije w domciu.A jest ich duzo.Wierz mi. Jezeli ma sie do dyspozycji zacier owocowy to mozna zrobic cos podobnego do rakiji.Czyli tzw bimber.Niektorzy nawet nie wiedzą jak robia w Polsce dokonałą rakije
Ostatnio edytowany przez Rem (08-07-2005 15:21:45)
gg 9535908
- zdzicho
- * * * * *

No, czyli wyszło na moje. Bimber ale pędzony z dostępnych owoców. Dostałem ostatnio świetną rakiję grecką z pestek winogron.
- Rem
- * * * * *
Alkohole z pestek sa bardzo szkodliwe na serce.(to tak z zazdrości,bo tez bym sie napił)
gg 9535908
- zdzicho
- * * * * *

Mam 1,5 litra, ale z Bielawy daleko.
- Ksawery86
- * * * * *
- Serwis
pawelboch napisał/a:Ksawery86 napisał/a:Rakija jest bulgarska wodka, z reszta nie tylko bulgarska i wystepuje w roznych odmianach i smakach. I dziala.... :-)
O nie!!!!!!!! Po pierwsze nie "bułgarska". Po drugie nie wódka - bo wódka to trunek zasadniczo ze żyta lub ziemniaków. A dlatego bez rektyfikacji nie nadaje się zasadniczo do spożycia. A rakija jak ustaliliśmy, jest "z różnych owoców". pzdr., PB
Przepraszam w takim razie, ze smialem wypowiedziec sie na temat w ktorym nie jestem ekspertem.
- zdzicho
- * * * * *

A widzisz, ale teraz, Ksawery, już wiesz.
Ostatnio edytowany przez zdzicho (08-07-2005 15:50:21)
- Ksawery86
- * * * * *
- Serwis
No widzisz... uczymy sie przez cale zycie.
- kajsijka
- * * * * *
z tego co znalazłam na bułgarskiej wikipedii http://bg.wikipedia.org/wiki/Р … 80;я
Ракията, националната напитка на България, е силна алкохолна течност приличаща на водка. Малката разлика между водката и ракията е, че ракията има приятен и плътен вкус на плодове. Алкохолният градус на ракията варира - в случай, че ракията е домашна бъдете предпазливи в изпиването, защото повечето шишета са пълни с течност чийто алкохолен градус не пада под 50. Ако пък си купувате ракия от магазин също бъдете предпазливи, защото може да попаднете на менте. Иначе ако попаднете на нормална ракия процентът алкохол в нея ще бъде около 40.
Ракията може да бъде приготвена от всички известни на хората видове плодове, но най често ще срещнете гроздовата. Някои видове от тази напитка се оставят да отлежат в дървени бъчви за да придобият по-силен аромат и кафяво-златист цвят.
Можете да използвате ракията и с медицински цели, но най-доброто нещо което може да се направи с едно шише от тази течност е да се изпие. Ракията е хубаво да се пие от малки чашки и преживяването става неописуемо когато е придружена с шопска салата. Няма да сгрешите ако опитате и греяна ракия. Приготвя се по следният начин: ракията се сипва в съд и се загрява на силен огън, след което прибавяте малко мед. Получава се "ракиена медовина". Изключително вкусно и полезно през зимата, когато температурите падат под -10.
w skrócie: narodowy napój bułgarski, zawierający ok. 40-50 procent alkoholu(gdy zawiera mniej jest to podróbka, więcej %mają domowe rakije). Rakija charakteryzuje się tym, że ma przyjemny i pełny smakowoców. Można ją wytwrzac ze wszystkich znanych owoców, ale najpopularniejsza jest winogronowa. Żeby rakija miała lepszy aromat i piekny złocistobrązowy kolor zostawia się ją na leżakowanie w dębowych beczkach. Naj;epiej smakuje z szopską sałatką, pije się ja w małych kieliszkach. Zimą polecana jest tzw. grzana rakija: podgrzać rakije na dużym ogniu+miód
- kajsijka
- * * * * *
eszcze zła wiadomość dla wielbicieli domowych rakii i win: http://www.segabg.com/07112001/p0010001.asp Евросъюзът ни забранява домашните ракия и вино
Трябва да изхвърлим и цигарите без филтър
АНЕЛИЯ АНТОВА
Радостите на бедния българин - да прави вино и ракия и да пуши цигари без филтър, ще са табу, ако искаме да влезем в Европа. Евросъюзът настоява да се забрани домашното производство на вино и ракия, когато България стане пълноправен член, но ще преговаряме за преходен период или за специфичен режим, какъвто има в Италия и във Франция, съобщиха от финансовото министерство. На французите се разрешава да правят домашно вино, като желаещите получават доживотен лиценз и плашат ежегодни такси. ЕС иска да се забрани още производството и продажбата на цигари без филтър, но засега няма да се подчиним. Може, докато ни приемат, да се намери решение, смятат в министерството. Пак заради бъдещото членство през 2003 г. ще бъдат вдигнати акцизите на спиртните напитки и на някои горива. Целта е до влизането ни в Евросъюза косвените налози ежегодно да се повишават, за да се стигнат минималните нива в страните-членки. Догодина по тази причина ще скочи акцизът за цигарите, бирата и пропан-бутана. През 2003 г. обаче налогът за точно тези стоки няма да се пипа, увери финансовият министър Милен Велчев. Новият пътен данък, който от догодина ще плащат собствениците на автомобили, също тепърва ще расте. Нивата му в ЕС са значително над ставката от 10 лв. на тон, която се въвежда сега у нас. През 2002 г. данък сгради за масовите жилища ще се увеличи между 0,50 и 15 лв. на жилище, прогнозира зам. финансовият министър Атанас Кацарчев.
- kajsijka
- * * * * *
najważniejsze z tego tekstu: Prawo UE zabrania produkcji domowych win i rakiji, a także sprzedaży papierosów bez filtrów. W Bułgarii będzie okres przejściowy albo specyficzne prawo tak jak we Francji, gdzie można wyrobić specjalną dożywotnią licencję na wyrób domowych win oraz opłacać specjalny podatek. Po przystąpieniu do unii akcyza na alkohole, papierosy i gaz podrośnie
- pawelboch
- * * * *
Witam
Rem napisał/a:Natomiast wiedza Pawelboha na temat bimbru jest zadna.Obrażasz Polaków i niejednego Bułgara wytwarzajacego rakije w domciu.A jest ich duzo.Wierz mi. Jezeli ma sie do dyspozycji zacier owocowy to mozna zrobic cos podobnego do rakiji.Czyli tzw bimber.Niektorzy nawet nie wiedzą jak robia w Polsce dokonałą rakije
Nie doczytałeś albo nie zrozumiałeś co napisałem. W takim razie powtórzę: "Ja to bym inaczej ujął. Bo słowo "bimbner" rezerwuję dla podłych trunków uzyskanych z byle czego i w mocno podejrzanych warunkach fermentacji i destylacji. Zauważ, że w końcu taka śliwowica łącka też jest robiona chałpniczo, ale poprzez reżim i tradycje ma swoją klasę i trudno ją nazwać bimbrem." I jeszcze tam dalej.
W domku powstają więc zapewne dobre trunki, ja słowu "bimber" nadaję negatywne konotacje zgodnie zresztą ze S.J.P. (http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=4614). Podsumowując: znam wiele dobrych domowych produkcji i częstowany też byłem berbeluchami, które nazywam bimbrem.
Rem napisał/a:Nie wiem jak można porownac rakije do koniaku?Rakija powstaje z zacieru owocowego a koniak z wina gronowego.Przezroczystosc rakiji zależy od destylacji np Burgas 63.Jest droga ale domowej to sie nawet nie umywa.
Koniak to po prostu regionalna brendy, podobnie jak armaniak. czyli trunek z wina gronowego, dojrzewający w dębowych beczkach. Oczywiście "koniaki" klasy popularnej nie dojrzewają wcale w beczkach tylko przepszczane są przez wióry z dębiny. Myślę, że jak rakija w wina gronowego będzie leżakowane w beczkach dębowych to stanie się brendy.
PONAWIAM więc pytania: 1. co to jest rakija? 2. czym się różni od palinki? 3. czy poza bałkańskim (?) rodowodem ma coś specyficznego?
I apel do jadących do Bułgarii ale nie kierowców: kupcie sobie gdzieś po drodze kilka domowych próbek cujki i palinki (sprzedawane w butelkach typu PET , takich 1,5 litra, za 3-5 USD) i porównajcie konsyliarnie (koniecznie! badania muszą być wiarygodne ) z bułgarskimi rakijami.
A wynikach testów, po wytreźwieniu proszę donieść na forum.
pzdr., PB
- Rem
- * * * * *
Słowo bimber moze sie żle kojarzyć jak ktoś się na słuchał propagandy komunistycznej,bo głównie to ona wyrażała o nim taka opinie.Zapewniam ze nie jeden produkt domowy przewyzsza niejeden sklepowy.Chociaż pewnie są tez robione tyfusy. Rakija z wina gronowego nigdy nie bedzie brendy choc by leżała w beczce 1000 lat. Koniak to nie brendy.Brendy to tzw.wino palone powstało dużo wcześniej (chyba w Holandii,a nazwa to skrót Angielski)Koniak to powiedzmy ulepszone Brendy po lepszej destylacji Palinka to Węgierski bimber przypalany z owoców.Od kiedy produkcja samogonu jest na Wegrzech zakazana można zaniesć owoce do firmy i ona ci palinke wyprodukuje.Najznakomitsza ponoć jest palinka gruszkowa.
Ostatnio edytowany przez Rem (09-07-2005 09:53:35)
gg 9535908
- zdzicho
- * * * * *

Być może, że ten spór powstał od mojego stwierdzenia, że "to smakuje jak bimber" , ale nie dodałem, że dobry bimber, nazwa bimber rzeczywiście ma znaczenie pejoratywne. Rem, moje zaproszenie na rakiję jest jeszcze aktualne. Ta rakija pochodzi z Krety. Na greckim lądzie rakiję nazywają Tsiporo.
- Ed
- * * * * *
- Od: Kraków
kajsijka napisał/a:najważniejsze z tego tekstu: Prawo UE zabrania produkcji domowych win i rakiji
moze to troche nie na temat, ale mysle, ze wprowadzanie tego typu przepisów jest bez sesu. I tak nikt nie posiada mozliwosci skontrolowania, czy nie posiadam u siebie w domu malej bimbrowni, nikomu nawet nie chce sie tego sprawdzac. Przykladem moga byc Wlochy, gdzie praktycznie w kazdym ogródku stoi baniak, w którym kisi sie winko...ot, kolejne martwe prawo.
Strony: 1 2 3
- Forum
- » Kuchnia
- » Co to jest rakija?? - niech mi to ktoś wyjaśni
|