Strony: 1
- Forum
- » Wina
- » Zagorka (naljewna) - najlepsze "wino" w Bułgarii !!!
- niezawodny
- * * * * *

- Od: Kraków
- Reputacja : 0
Zagorka (naljewna) - najlepsze "wino" w Bułgarii !!!
Napisałem w pierwszym poście po powrocie, że zamierzam obalić parę mitów o Bułgarii, co konsekwentnie czynię. O to kolejny mit z którym zamierzam się rozprawić; Razem z żoną lubimy dobre, czerwone wytrawne wino i liczyliśmy takowe bez problemu znaleść w Bułgarii. I okazało się że wbrew temu co napisali na tym forum liczni fanatycy Bułgarii (do których się nie zaliczam) znaleźć takie wino w BG jest bardzo trudno. A mówiąc szczerze to wino czerwone, wytrawne, mają Bułgarzy kiepskie moim zdaniem, tylko jedno smakowało jako tako, w knajpie (butelka za 20 Lewa) a to co w sklepie kupowaliśmy za ok 7 lewa (z polecenia) miało klasę wina stołowego dobrego co najwyżej do posiłków i nic więcej. Podobną opinię n/t win mają nasi przyjaciele z podróży. I uwierzcie mi że próbowaliśmy z wieloma różnymi gatunkami, z regóły wypytawałem sprzedawców przed zakupem, co mają najlepszego i to coś okazywało się być "cieniutkie". Odniosłem wrażenie że w Bułgarii nie ma technologii bądź tradycji robienia dobrego wina (czyżby spóścizna 500 lat władzy muzułmanów-abstynentów???).
Natomiast ogromnym, pozytywnym zaskoczeniem było piwo. Zagorka z beczki (czyli naljewna) bardzo nam odpawiadała, piwo z charakterem, podobnie jak Szumensko - które jak wyczytałem w przewodniku od połowy XIX wieku zaczęli w Bułgarii produkować Czesi którzy osiedlili się w Szumen, a jak wiadomo Czesi piwo robić potrafią jak mało kto.
No i teraz fanatycy BG już wiedzą skąd taki tytuł - zaznaczam że to jest tylko moja opinia, spodziewam się ostrej riposty ale jak wiadomo każdy ma swój gust, dlatego bez urazy bulgaromaniacy !
P.S. Rakija, np. Burgas 63 też jest super, jak czystej wódki raczej nie lubię tak to mi smakowało. Ostatnią kasę puściłem w Ruse właśnie na rakiję a Bulgar przez telefon instruował sprzedawcę co ma zapakować - chwała ci za to Bulgar!
 audaces fortuna invact
Re: Zagorka (naljewna) - najlepsze "wino" w Bułgarii !!!
niezawodny napisał:
A mówiąc szczerze to wino czerwone, wytrawne, mają Bułgarzy kiepskie moim zdaniem, tylko jedno smakowało jako tako, w knajpie (butelka za 20 Lewa) a to co w sklepie kupowaliśmy za ok 7 lewa (z polecenia) miało klasę wina stołowego dobrego co najwyżej do posiłków i nic więcej.
Niezawodny, to wino które kupowałeś w sklepie za 7 lw JEST WINO STOLOWE. Więc muszy być lekkie. Przykro mi źe nie trafiłeś na bardzo dobre wina jak Keracuda, Gorcziwka, Mawrud od Asenowgrad i t.d. Zapewniam źe nie kosztują kilka lewa, a znaleźć ich można w sklepach specjalizowane do win. Naprz. Wino Gorcziwka w Ruse można kupić tytko w 1 sklep blisko mechana Cziflika.
P.S. Główny Rynek w Ruse nazywa się Swoboda, co znaczy Wolność. Za 40 dni będę tam spacerowała...
- Xanto
- Dziadek Forum ;)

- Od: Płowdiw
- Reputacja : 2
Jak najbardziej popieram Rosy. To że w trakcie swojego 3 tygodniowego pobytu w Bułgarii nie trafiłeś, Niezawodny, na dobre wino w knajpach nadmorskich nastawionych na turystów łaknących tanich alkoholi w dużych ilościach nie oznacza, że w Bułgarii nie ma dobrych win.
P.S. Наливна (naliwna), a nie naljewna.
Във всеки от нас спи геният. И с всеки изминал ден, все по-дълбоко. Честността е първата глава от книгата на мъдростта Не следвай път! Върви, където няма път и остави следа
- Rem
- * * * * *
- Od: Bielawa
Może te wina były dla ciebie za tanie.Żeby było dobre to może musi kosztować. W Bułgarii nie ma dobrych win.A może słońca też tam nie ma. Burgas 63 to nie wódka.
gg 9535908
- niezawodny
- * * * * *

Domyślam się drogi Xanto że w BG można dostać dobre wino rodzimej produkcji ale problem w tym że trzeba go umieć szukać. A jak się jedzie na urlop do BG to się po prostu idzie do sklepu, pyta i kupuje. I jeśli wielokrotnie się nie trafia to coś w tym jednak jest i nie jest to moje tylko zdanie.
P.S. Dzięki za sprostowanie lingwistyczne. I tak ad vocem; czy naliwna oznacza nalewane czy lane czy jescze coś innego?
 audaces fortuna invact
- Xanto
- Dziadek Forum ;)

Във всеки от нас спи геният. И с всеки изминал ден, все по-дълбоко. Честността е първата глава от книгата на мъдростта Не следвай път! Върви, където няма път и остави следа
- niezawodny
- * * * * *

Rem! W większości sklepików spożywczych w małych miejscowościach turystycznych najdroższe wina kosztowały właśnie 7 Lewa - droższych po prostu nie było... Dlatego podałem kwotę 7 lewa - tańsze wina nas nie interesowały bo chyba słusznie zakładaliśmy że skoro te po 7 są kiepskie to i te po 3 nie będą lepsze. I to właśnie mam na myśli pisząc o jakości bułgarskich win.
Jak byłem na wycieczce w Słonecznym Brzegu to wdepnąłem do sporego sklepu monopolowego - tam były już wina dużo droższe, choć z tego co pamiętam to najdroższe (produkcji BG) kosztowało 20 Lewa czyli też niezbyt wiele jak na najdroższe wino. No ale tam nie chciałem kupować niczego bo w kurortach wszystko jest dużo droższe i zakładałem (może niesłusznie) że ceny tego samego mogą być zawyżone w stosunku do innych miejscowości
 audaces fortuna invact
- Xanto
- Dziadek Forum ;)

Niezawodny, jakie masz doświadczenie w degustacji wina? Tak z ciekawości...
- niezawodny
- * * * * *

Xanto, testowałem w BG około 10-ciu różnych win (wyłącznie czerwonych). Sorry ale te które nam nie smakowały to ich nazw nie staraliśmy się zapamiętywać. W końcu trafiliśmy na dobre wino ale było to w bardzo dobrej knajpie w Sinemorcu - w "Domingo" (poleconej przez Bulgara z naszego forum). Zanim wybraliśmy to wino (2 butelki dla bezpieczeństwa) kosztowałem 2 inne polecane przez kelnera. To był jakiś merlot ale też marki już nie pamiętam, tym bardziej że rachunek w tej knajpie wyszedł taki kosmiczny (260 Lewa) że mieliśmy inne tematy do rozmów...
 audaces fortuna invact
- Xanto
- Dziadek Forum ;)

Bardziej mi chodziło o ogólne doświadczenie w degustowaniu wina, a nie konkretnie w Bułgarii.
- Rem
- * * * * *
Ja mam doświadczenie.Ale jeżeli mi smakowały,to wychodzi że słabe.Mam spore w produkcji.Chciałbym zrobić kiedyś takie nawet te za 5 lev.
gg 9535908
- Xanto
- Dziadek Forum ;)

Może załóżmy Rem Brewery & Distilery i zacznijmy promować BimbRem 
- Rem
- * * * * *
W BG na pewno bym spróbował .Za takie pieniądze takie dobre wina! A jak by to przepędzić.Rozsławiłbym Bułgarie we Francji.Za 100 lat też bym miał pomnik i muzeum.
gg 9535908
- Rem
- * * * * *
Tak poważnie to poszukiwałem przed wyjazdem do Bg dobrych niedrogich win wśród producentów win RPA,Australii,czy obu Ameryk .Wina Bułgarskie są u nas tańsze,mają podobny kolor,wg mnie lepszy zapach i taką prostote smaku.Bierzesz łyk i wiesz od razu co pijesz. W BG jest też niedrogi ruski szampan sawieckoje igristoje,przywiozłem -ciekawe czy orginalny.
gg 9535908
- morimoto34
- Nowy użytkownik
Niezawody Ty masz G....a nie pojęcie o winach w Bułgarii. Ja od 20 lat jeżdzę do ojca do Bugarii i jakoś znajduję dobre wina bez problemu. Trzeba tylko sporo próbować, no i wydać trochę więcej niż kilka lewa. Twoje tłumaczenia drogie, tanie ni jak mają się do degustacji. Również Twoja nie pamięć do nazw win bardzo źle o Tobie świadczy jako o człowieku który choć trochę zna się na winach. Po prostu wina za 7 lewa Ci nie smakowały a na droższe nie chciałeś wydać kasy. A opowieści, że nie widziałeś win droższych niż 20 lewa to BZDURA !!! Nawet w nadmorskich miejscowościach można znaleźć dobre ale i drogie gatunki win. W zeszlym roku w restauracji na Złotych Piaskach dostępne były czerwone wina wytrawne nawet za 70 lewa. Po prostu po jednej wizycie w Bułgarii nie zabieraj się za obalenie mitów bo nie masz pojęcia na temat tego kraju. I nic tu tłumaczenie, ze to Twoje odczucia skoro piszesz cyt. "A mówiąc szczerze to wino czerwone, wytrawne, mają Bułgarzy kiepskie" Myślę, że to nie wina bułgarskie są "cieniutkie" ale z Ciebie i małżonki jest "cieniutka" para smakoszy. Aby mieć troszkę wiedzy na temat wina (nie tylko bułgarskiego) od wieu lat prowadzę notatki na temat win, cen, smaku. Zbieram etykiety aby kojarzyc jak wygląda dana marka wina. Kupuję dziesiatki specjalistycznych książek na ten temat. Czynię to prawie od 15 lat i nadal nie mogę się określić specjalistą od win. A Ty po jednej wizycie obalasz mity ??? Trochę pokory NIEZAWODNY.
- amparo
- Użytkownik
Morimoto- ubrałeś w słowa moje myśli!
Ja się za ZNAWCE win nie uważam, raczej za miłośnika, ale w Bułgarii wiele win mi smakowało, oczywiście zdarzały się też takie sobie. A próbowałam więcej niż 10 i w różnych cenach, więc pewien pogląd mam. MIanowicie taki, że sa to wina niedoceniane. Wiele osób w życiu nie przyzna się, że im bułgarskie wino smakowało, bo cóż by rzekli ich snobistyczni znajomi, kilka leva za wino, ach! toż to sikacz być musi! Skoro już wszyscy tu na forum wiedzą, że wydałeś na kolację 260lv, to za rok radzę jechać nad Loarę, tam zaspokoisz swój wyrafinowany smak.
żeby nie było niedomówień- nie jestem zgorzałą miłośniczką BUłgarii, a z win najbardziej kocham Rioję, no ale... nie lubię wypowiedzi w wielkopańskim tonie.
- Ksawery86
- * * * * *
- Od: Miedzy Kopcem a Wawelem
- Serwis
morimoto34 napisał/a:Niezawody Ty masz G....a nie pojęcie o winach w Bułgarii. (...)Trochę pokory NIEZAWODNY.
Nie skometuje... 
- Ed
- * * * * *
Po co sie od razu spinac i obrazac innych..Kazdy moze miec wlasne zdanie na ten temat...
- Jacek68
- * * * * *
Na winach się nie znam więc: bez komentarza. Co do zagorki, to naprawdę można w każdym polskim sklepie znaleźć bez problemu piwa o porównywalnym lub lepszym smaku (zagorka nie jest taka zła, ale i nie rewelacyjna). Szumensko nie udało mi się nad morzem znaleźć (a szkoda) wiec nie mogę go ocenić.
Ostatnio edytowany przez Jacek68 (31-07-2005 02:24:23)
 "- Co musi sie zmienić, żeby polskie drogi odpowiadały normom europejskim? - normy europejskie..."
- jacky
- * * * * *
 - Od: Dąbrowa Górnicza, Reden
Jacek68 napisał/a:Szumensko nie udało mi się nad morzem znaleźć (a szkoda) wiec nie mogę go ocenić.
A właśnie szumensko nalewne od 2 lat miałem przyjemność w Czanomorcu smakować ! 
... Bananland "on live" ...
- kajsijka
- * * * * *
- Od: Kraków/Odessa
niestety w wileu miejscach naliwna bira zawiera troche za duzo wody :/ co zupelnie psuje smak
pani magister filologii bułgarskiej 
- kajsijka
- * * * * *
- Od: Kraków/Odessa
a shumensko jest bardzo popularnym lanym piwem w primorsku(wlasciwie trudnnno o co innego)
pani magister filologii bułgarskiej 
- jacky
- * * * * *
 - Od: Dąbrowa Górnicza, Reden
kajsijka napisał/a:niestety w wileu miejscach naliwna bira zawiera troche za duzo wody :/ co zupelnie psuje smak
nie tylko BG jest krajem chrześcijańskim, więc przy tak krótkim sezonie az korci zwiekszyc obroty i dochody poprzez zakrapianie tego trunku, ale raz napiwszy sie rozcieńczonego piwa drugi raz klient tam nie idzie, więc dystrybutor wpada we własny dołek...
... Bananland "on live" ...
- Xanto
- Dziadek Forum ;)

morimoto34 .gif)
Może trochę za mocny komentarz miejscami, ale za to bardzo konkretny. Niestety konkretnych i fachowych opinii o winach na tym forum jest bardzo niewiele. Może coś więcej napiszesz o winach bułgarskich? Ja osobiście chętnie poczytam.
Strony: 1
- Forum
- » Wina
- » Zagorka (naljewna) - najlepsze "wino" w Bułgarii !!!
|