- bulgar
- * * * *
- Od: Sofia
- Reputacja : 0
Re: kościoły rzymsko katolickie na wybrzeżu BG
Inna ciekawostka:
Teraz w samym centrum Sofii w odleglosci njewyzszej od 150m jest katedra prawoslawna, wielki meczet, przepiekna sinagoga i juz katedra katolicka. Fajnie nie?Mozna to wszystko zobaczyc w Google Earth.
Tez niedawno pisano ze prezydent Sofii - Bojko Borisov przygotowuje niesamowite wielokosztowne show na 31.12.2006 (wtedy Bulgaria ma wejsc do Unii) - laserami beda polaczone szczyty cerkwi, kosciola, meczetu i sinagogi.
- jacky
- * * * * *
 - Od: Dąbrowa Górnicza, Reden
Tak to wtedy odbierałem, bali się wtedy Bułgarzy oficjalnie na ten temat rozmawiać... A informacja była dezinformacją... Co teraz jest normalnością, wtedy przed laty nią nie było... Było, minęło, zatem powiadam nie tylko ja - Alleluja i do przodu !!
... Bananland "on live" ...
- bulgar
- * * * *
No wlasnie!!! Alleluja!!!
Inna ciekawostka: Bulgarzy bali sie, bo w latach 50-ych 60-tych bylo tak ze bylo latwo wpasc do obozu koncentracyjnego Belene i inne tylko przy wspomnieniu imienia Jezusa. Tam w tych obozach trzeba bylo nosic kamienie albo torby z trupami zabitych nigdy-niesadzanych ludzi z inteligencii, popowie, muzulmanie, prawoslawni, katolicy itd. Jezeli wrocimy jeszcze troche do tylu w historii, mozna zauwazyc ze przed 1945 narod Bulgarski byl mocno wierzacy. Az tak mocno, ze zachowal swoja religie w ciagu 500lat niewoli tureckiej!!!
- matikk.kmn
- * * * * *
Mam pytanie. Wiecie może gdzie są jakieś kościoły Rzymsko katolickie w Słonecznym Brzegu, Świętym Włazie, bądź w najbliższych okolicach??
- matikk.kmn
- * * * * *
- bonsai
- * * * * *
- Od: Katowice
A ja troszkę przewrotnie zapytam o meczety na tymże wybrzeżu?
Oj jak tęskno za cieplutkim morzem...
- bulgar
- * * * *
Najblizszy - Burgas - 35km od Slonecznego, powiedzmy 38km od Sw. Vlas. A gdzie dokladnie w Burgas to napisane w poprzednich postach.
P.S. Ciekawie jakby wygladal kosciol plazowy? Albo na wodzie? Mozna wymyslec i jakis turystyczny - nadmuchany...
- matikk.kmn
- * * * * *
bulgar napisał/a:Najblizszy - Burgas - 35km od Slonecznego, powiedzmy 38km od Sw. Vlas. A gdzie dokladnie w Burgas to napisane w poprzednich postach.
P.S. Ciekawie jakby wygladal kosciol plazowy? Albo na wodzie? Mozna wymyslec i jakis turystyczny - nadmuchany...
Ale ty to mowiles o meczecie czy o kosciole rzymsko-katolickim??
- bulgar
- * * * *
matikk.kmn napisał/a:Ale ty to mowiles o meczecie czy o kosciole rzymsko-katolickim??
O kosciole katolickim. Nie wiem gdzie sa meczety w poblizu. Moze gdzies w Burgas. Ogolnie duzo meczetow jest w poludniowej Bulgarii. A cerkwie sa wszedzie, tak samo jak koscioly w Polsce... no moze i troszke mniej.
Dla tych co nie wiedza (bo tacy sa): cerkiew to kosciol prawoslawnych chszescian, prawie wszystko jest to samo jak w rzymo-katolickim, bo obie czerpia natchnienia z tej samej ksiazki - Biblia. Jednak sa roznice, ale wedlug mnie nie az tak smiertelnie duze zeby nie mozna bylo sie pomodlic, szczegolnie w trakcie wakacii i spedzac sporo czasu w poszukiwaniu kosciola katolickiego, gdzie i tak nic nie zrozumiecie, bo wszystko bedzie... po bulgarsku. Szczegolnie polecam posluchania choru meskiego w cerwi prawoslawnej. Zazwyczaj mozna trafic na chor rano w niedziele, albo na swietach.
- niezawodny
- * * * * *

- Od: Kraków
Witaj Toma / bulgar - kope lat cię tu nie było!
 audaces fortuna invact
- bonsai
- * * * * *
bulgar napisał/a:P.S. Ciekawie jakby wygladal kosciol plazowy? Albo na wodzie? Mozna wymyslec i jakis turystyczny - nadmuchany...
A tu proszę już ktoś na to wpadł... 
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ … 70437.html
- bulgar
- * * * *
niezawodny napisał/a:Witaj Toma / bulgar - kope lat cię tu nie było!
Hej, niezawodny. Milo cie widziec. Jeszcze zagladasz w to forum? Gdzie na wakacje w tym roku?
Pozdrawiam
- bulgar
- * * * *
Wazna wiadomosc dla katolickich turystow:
Przypadkowo dowiedzialem sie rozmawiajac z popem (prawoslawny ksadz), ze na Sobór Watykański II zdecydowano ze juz kosciol katolicki i prawoslawny sa bardzo blizkie i juz mozna sie modlic wszedzie i nawet mozna sie "oczyszczac" (nie wiem czy to sie tak po polsku nazywa).
Takze juz katolikom wolno uzywac prawoslawnych cerkwi i na odwrot. Ten bulgarski pop mi powiedzial, ze jak byl niedawno w Krakowie to spokojnie sobie chodzil do katolickiego, bo tam wogole nie bylo prawoslawnej cerkwi i... nic mu sie nie stalo.
Pozdrawiam
- Eва
- Administrator
- Od: Warszawa
- Reputacja : 8
Z tym "oczyszczaniem" to rozumiem, ze masz na myśli spowiedź? 
Chyba zawsze można było się modlić wszedzie...
"Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności." Khalil Gibran
- bulgar
- * * * *
No wlasnie spowiedz.
Modlenie sie w kosciele katolickim czy w cerkwi prawoslawnej jest to samo jakby uzywanie internetu z Window-sow czy z Linux-a.
Pozdrawiam
- wlodek61
- * *
- Od: Sosnowiec
Modlić się można wszędzie,nawet w parku.Chodzi jednak o to czy Msza Św.w cerkwi będzie ważna.Postaram się dowiedzieć i dam znać.
- bonsai
- * * * * *
Msza bezie ważna, tylko nie można przyjmować komunii. Jak na razie...
- wlodek61
- * *
Potwierdzam,Msza Św.będzie ważna.Nie można się notomiast spowiadać i przyjmować komuni.Jeżeli nie ma nawet cerkwi w pobliżu,to możemy się pomodlić i poczytać Pismo Św. Nie mamy wtedy grzechu,bo nie przekroczyliśmy świadomie i dobrowolnie zasad.
- natasza
- * * * * *
- Od: Kraków
Mnie nie też nie przeszkadza czy to cerkiew czy kościół;bywałam na mszach protestanckich,u Babtystów,w synagodze,modliłam się w meczecie. Ważne,że mamy taką potrzebę i umiemy uszanować zasady tam obowiązujące. Np.u Protestantów podobają mi sie dwie sakiewki krążące podczas mszy:do jednej wrzucamy pieniądze na kościół,do drugiej na utrzymanie duchownego,który zresztą w tygodniu i tak pracuje.W kościele polskonarodowym podoba mi się spowiedź ogólna,bez konfesjonału 
grzecznie odpowiadam,zaczynam z dużej litery,zaśmiecam forum,tańczę,piję wódkę i kradnę konie 
- sikornik
- Moderator
- Od: Bulgaria
- Reputacja : 23
wlodek61 napisał/a:Nie mamy wtedy grzechu,bo nie przekroczyliśmy świadomie i dobrowolnie zasad.
Dziesiec przykazan Bozych jest takich samych w kosciele katolickim jak i prawoslawnym. Zasady dyktuja : pop i ksiadz.
- marcin_jarzebski
- Użytkownik
- Serwis
Witam
W połowie lipca mam zamiar spędzić dwa tygodnie we Świętym Włazie to tak a propo Dziekuje za informację o Kościele katolickim, jest to dla mnie bardzo wazne.
Co do przyjmowania sakramentów przez katolików w cerkwi prasoławnej:
- gdy w pobliżu nie ma kościoła katolickiego (subiektywna interpretacja terminu w pobliżu ale przyjmijmy że to bedzie około 50km) katolik ma powolenie aby w niedziele obowiązek bycia na Mszy Swiętej wypełnic w Cerkwi prawosławnej, ponieważ prawosławie tak jak katolicyzm uznaje 7 Sakramentów oraz Ofiarniczy charakter Mszy Św (Liturgii), oraz uznaje prawde o Transsubstancji (przeistoczenie chleba i wina w Ciało i Krew Chrystusa). - mozna przyjmowac sakramenty w cerkwii gdy nie ma mozliwości przyjąc w kosciele katolickim! - przjmowanie Komunii w Cerkwi jest uznawane przez teologię prawosąłwne za tozsamez KONWERSJĄ! Zatem takie przjęcie Sakramentu jest NIEGODNE z katolickiego piktu widzenie poniewaz prowadzi do dysonansu!
Pisze to dla osób takich jak ja czyli traktujacych swoją wiarę powaznie i starający sie w miarę mozliwości zachowywać przpeisy prawa kanonicznego.
natasza napisał/a:Mnie nie też nie przeszkadza czy to cerkiew czy kościół;bywałam na mszach protestanckich,u Babtystów,w synagodze,modliłam się w meczecie. Ważne,że mamy taką potrzebę i umiemy uszanować zasady tam obowiązujące. Np.u Protestantów podobają mi sie dwie sakiewki krążące podczas mszy:do jednej wrzucamy pieniądze na kościół,do drugiej na utrzymanie duchownego,który zresztą w tygodniu i tak pracuje.W kościele polskonarodowym podoba mi się spowiedź ogólna,bez konfesjonału
po pierwsze takie zachowanie świadczy o zagubieniu, Pani nie na ugruntowanej wiary i przez to myslnie definiuje poborznośc. Po drugie protestanci nie mają Mszy tylko Nabożeństwa, niestety z katolickiego punktu widzenia ale nie tylko nabożeństwo protestanckie jest ...bezpłodne to znaczy nie ma mocy sprawczej. Modlitwa w meczecie i synagodze niestety może być tozsama z apostazja co jest niestety tozsame z wykluczeniem się z kościoła! Oczywiście wazne sa intencje ale w nie nie wnikam bo ich nie znam. Spowiedz ogólna praktykowana w kosciłach starokatolickich (ale od 18 roku życia) jest nadużyciem, ponieważ do wazności spowiedzi potrzebne są zal za grzechy, postanowienie poprawy oraz zadośuczynienie, spowiedz w konfesjonale ma ponaddto pozytywne stkutki psychologiczne!
Modlenie sie w kosciele katolickim czy w cerkwi prawoslawnej jest to samo jakby uzywanie internetu z Window-sow czy z Linux-a.
pozwolę sobie z Panem niezgodzić, gdyby to była cerkiew unicka która nota bene w Buiłgari istnieje (chyba około 15tyś wiernych) to tak! Wtedy obrządek jest kwestią wyboru poniewaz istnieje widzialna jednośc i sprawowane sakramenty są godne! Mozna bez obaw przyjąć sakramenty u unitów i na odwróc unici w kosciele łacińskim! Ale niestety cerkiew prawosławna jest w schizmie to znaczy sakramenty sprawowane tak są w 100% ważne ale niestety sprawowane niegodnie to znaczy bez łączności z księciem apostołów, nastepcą sw piotra - biskupem rzymu - czyli Papieżem! Oczywiście jestesmy w jedności jesli codzi o Wiarę i Miłość i to jest wazne. Zatem nie jest grzechem modlenie się w Cerkwi ale powinniśmy powstrzymać sie od przyjmowania Sakramentów w Cerkwi prawosławnej
pozdrawiam
- wlodek61
- * *
Czy ktoś zna godziny Mszy Św. w kościele w Warnie?.
- robert
- * * * * *

brawo, jestem pod wrażeniem. dawno nie czytałem tutaj tak interesującego postu. o mały włos zgodziłbym się z całym tekstem gdyby nie to zakończenie z którego wychodzi lekki fanatyzm katolicki. taki brak tolerancji. "...sprawowanie niegodne..." chyba w tym momencie uraziłeś naszysh prawosławnych braci. pzdr ps. w warnie jestem regularnie na mszy polskojezycznej ( latem ) pzdr
I used to like winter
- wlodek61
- * *
robert napisał/a:brawo, jestem pod wrażeniem. dawno nie czytałem tutaj tak interesującego postu. o mały włos zgodziłbym się z całym tekstem gdyby nie to zakończenie z którego wychodzi lekki fanatyzm katolicki. taki brak tolerancji. "...sprawowanie niegodne..." chyba w tym momencie uraziłeś naszysh prawosławnych braci. pzdr ps. w warnie jestem regularnie na mszy polskojezycznej ( latem ) pzdr
Więc poinformuj forumowiczów o godzinach mszy(najlepiej po polsku)
- marcin_jarzebski
- Użytkownik
- Serwis
lekki fanatyzm katolicki. taki brak tolerancji.
nie, np: benedyktyni którzy we Francji przyjeli prawosławie i postanowili udsac się na góre Atos zostali ...ochrzczeni....prawosławni niektórych autokefali nie mogą przyjmowac Komunii u katolików...
O ile u prawosławnych czy w Apostolskim Kościele Ormianskim czy u koptów można w wyjątach przyjowac komunie to np: u kościele asyryjskim wschodnim czyli nestoriańskim nie wolno! Nie wolno także u luteran czy anglikan , w żadnym wypadku a o innych wspólnotach protestanckich nie ma co gadać, oni nie mają praktycznie żadnych sakramentów!
pozdrawiam
|